Mike Oldfield - Science fiction - Libellus - Lise Andreasen - Etc.
Star Trek - Outer Limits - Taken - Fiction - Anne McCaffrey
Eurocon - 1966-70 - -75 - -80 - Konklusion
Dragonsong - Get off the unicorn - Dragonsinger - Dinosaur planet - The white dragon
 
     

Get off the unicorn

Det her er en novelle-samling, der dels indeholder enkeltstående historier, dels historier, der foregår i Talent-universet, Drage-universet, og syngende-skib-universet. Jeg vil komme med kommentarer, hvor jeg synes jeg faldt over noget interessant.

Længe efter To ride pegasus er Rowan en utroligt stærk telepat, men hun er ensom, og bange for at rejse. På disse områder er Raven hendes modsætning: han er naturlig og stærk, og tør sagtens at rejse.

20-25 år senere møder vi Damia Raven, der også er en telepat. Hun demonstrerer bl.a. en "intens, kvindelig ensomhed" (dvs., hun har ikke en mand), og at hun begår fejl, fordi hun er skruk. Hun suger mænds ros til sig (og er dermed en typisk kvinde), og taler om, at en kvindes vigtigste funktion her i livet involverer at blive domineret (af en mand).

Damia viser også nogle af udfordringerne ved at være telepat. At man ikke bare må smuglytte til andre. At håndtryk er noget meget specielt, fordi de øger den telepatiske kontakt. Og at telepaters forhold til hinanden er usædvanligt dybe.

Nora har en udfordring, fordi hun er smartere end mændene i sin familie, men hendes fars livssyn ikke tillader den slags. Så han kigger ikke specielt efter, og hun skjuler det. I stedet prøver hun at passe sine "kvindelige pligter". Heldigvis får hun dog hjælp af en anden mand - omend hjælpen indebærer, at han overskrider hendes grænser.

Claire er vist nok ulykkeligt forelsket i en bøsse.

Christin er en stræk kvinde - og alligevel er hendes reaktion på voldtægt "mere".

Ted er dygtig kvindelig læge.

Maria er en lille pige, der også er telepat. Desværre har hun ikke fået en god opdragelse, så hendes stærke evne bliver farlig for hende selv og andre.

Jeg synes det er noget af en blandet landhandel. Anne McCaffrey beskriver selv, at hun skriver om overlevere. Jeg ved ikke helt, om jeg har lyst til at overleve i hendes verden, hvis det indebærer at jeg skal acceptere at mænd dominerer og voldtager mig, og henviser mig til mine kvindelige sysler...

Skabt: 21. oktober, 2007 - Sidst ændret: 21. oktober, 2007 - Kommentarer (0)