« Star Trek Det store ministerium »

Con'en, økonomien og NoFF

Tags: Conrep Imagicon2 Science fiction

Selve arrangementet af Imagicon 2 var på mange måder bemærkelsesværdigt. Alting virkede rigtigt godt planlagt i forvejen, også som panel-deltager, hvor jeg fik mange detaljer på forhånd om hvad panelet ville handle om. Det ene panel jeg deltog i, havde en virkelig god moderator (til gengæld havde denne moderator ikke forberedt sig på at stille de spørgsmål, jeg havde forberedt svar på ...). Der var gode mikrofoner, og flotte navneskilte, og panelerne startede og sluttede til tiden. Og så var der en fin detalje i, at programmet indeholdt tid og sted for dead dog party. Meget bedre tror jeg ikke det bliver.

(En af arrangørerne var Sten Thaning. Hans tovholder-for-con-karriere startede med, at man skulle vælge mellem to forskellige udvalg, der skulle arrangere den næste con. Det ene udvalg havde tid, sted, æresgæst og alt det andet. Det andet udvalg havde Sten, der jo nok mente, at man senere ville finde på tid. Og sted. Og æresgæst. Stens udvalg vandt retten til at afholde con! Derefter rejste Sten tilbage til Italien, hvor han arbejdede det år, og overlod til andre at afholde con'en, der efter sigende blev udmærket. Se, den slags mennesker må vi have flere af i Danmark! :-) )

På den anden side var con'en ramt af alle de store og små ændringer, så stort et arrangement nødvendigvis rammes af, og der var ikke en plan for, hvordan disse ændringer skulle håndteres. Således sad jeg en time og ventede på at dørene til con'en skulle åbnes -- kun for at opdage, at jeg sad ved de forkerte døre. Hvordan hulen kan jeg have været inde på hjemmesiden et par dage inden jeg tog afsted, og misset så stor en ændring? I det hele taget ville det have været en god idé hvis centrale oplysninger (fx programmet) var forsynet med en dato, og hvis man så fik oplysninger i hånden, der havde en nyere dato, vidste man at det man allerede havde var forældet. Supplerende kunne der være en opslagstavle på con'en, hvor de sidste ændringer bliver slået op.

Men hvor vigtigt er det? Vi er trods alt amatører, og en rigtig con skal have en par små kiksere. Eller hvad?

Undervejs fik jeg nogle tanker. At hvis man sætter æresgæsten i et panel med en fan, så skal det være en fan der er godt smurt for tungebåndet. At hvis man sætter moderator foran panelet (på 1. række), i stedet for ved siden af, så vil panelet hele tiden kigge på publikum. (Men igen, skal man forvente at panel-fans og moderatorer bliver behandlet som "fans som alle andre", og dermed igen holde fast i amatørånden?)

Et enkelt panel kiksede lidt for mig. Panelet om SF på TV endte nærmest med at blive en lang opremsning (de her 30 serier er gode), hvor det kunne være svært at følge, hvis man aldrig har hørt om nogle af serierne. Det kunne nemt have været rettet op på, hvis der var blevet holdt fast i: sig lige 10 ord om hvad serien handler om.

Endelig lagde jeg mærke til pudsige detaljer, vi vist ikke har i Danmark. En pris givet af fans til en fan -- Alvarpriset. Og at con'en blev åbnet/lukket ved at en flaske blev åbnet/lukket -- en flaske der angiveligt indeholder Swecons ånd. (Imagicon 2 er navnet på denne con, og til en vis grad på den gruppe mennesker der holder den, mens Swecon er et navn der vandrer mellem de forskellige cons, der bliver holdt i Sverige.)

Der var 176 fremmødte deltagere.


Før jeg bliver helt færdig med at snakke om Imagicon 2, vil jeg også snakke lidt om hvad denne con kostede mig. Det havde jeg nemlig ikke helt en idé om på forhånd. Togbilletten til og fra Stockholm blev ca. 1150 kr. Jeg købte 5 bøger, der havde noget med sagen at gøre, og som for mig bliver en del af con-oplevelsen, i alt 140 kr. Jeg rejste med tog og bus i Stockholm for ca. 200 kr., plus en ikke-planlagt taxa-tur til 70 kr. Og dead dog party blev afholdt på en restaurant, og kostede mig derfor 170 kr. I alt ca. 1830 kr. Plus det løse. Til gengæld gjorde man meget stads af mig og købte mig drinks. Flinke svenskere.

(Johan Anglemark og undertegnede til dead dog party.
Billedet er taget af Liftarn.)

Noget af årsagen til at denne opregning af udgifter er vigtig er, at jeg fik 1950 kr som kompensation for at være NoFF'er.

Og hvad er så en NoFF'er?

NoFF står for Nordic Fan Fund, altså en fond der har til formål at gøre noget godt for nordiske fans. Man får en tur til en nordisk con financieret (altså, en con ens eget land ikke holder), til gengæld for at man skriver en rapport og samler penge ind til næste års tur. Konkret skriver jeg en rapport til Himmelskibet, Novum og Subspace.

Hvordan bliver man næste års NoFF'er? Fx ved at lægge et indlæg på den danske NoFF-side.

Og hvordan bidrager man til næste års NoFF'er? Ved at besøge denne side.

Før jeg runder helt af vil jeg også nævne det læsestof jeg har fået med hjem, men ikke fået læst endnu:

  • Sven Christer Swahn, er han den eneste svensker der har skrevet SF-noveller? 7 x framtiden, Ljuset från Alfa Centauri, Tagning: Framtid
  • Memoirs of a master forger (inkl. autograf fra Graham Joyce)

Skabt: 29. januar, 2010 - Sidst ændret: 29. januar, 2010 - Kommentarer (0)