« Min næse klør Besejret af en georgine »

Dø, Spock, dø!

Tags: Anmeldelse Bog Filosofi James Blish Science fiction Star Trek

Anmeldelse af Spock must die!, af James Blish.

Skitse: McCoy, Kirk, Scott og Spock får sig en lille snak om de filosofiske sider af transporteren: overlever sjælen, at kroppen sådan bliver nedbrudt og genskabt? -- Og så erklærer klingonerne pludselig krig!

Er det science fiction? Den side af sagen, der har med transporteren at gøre, placerer os solidt i genren, ja. Dog hikker det lidt, at der opereres med begrebet "ondskab".

Temaer: Inden længe får det filosofiske spørgsmål konsekvenser i den virkelige verden: Scotty opfinder en super-transporter, men dens første resultat er at fungere som kopimaskine, så vi har 2 x Spock. Hvad gør det ved et begreb som identitet? Er der nu faktisk også tale om en kopi? Og når nu vi er ved at vende vrangen ud på Spock: hvorfor er det kvinder er så fascinererede af Spock? Samtidig skal vi jo have afgjort den der krig med klingonerne, og lad os sige det på den måde: den bliver afgjort. De to tråde er fint vævet sammen.

Er det godt? Well. Jeg ved ikke rigtigt. Lad os starte med de ting, jeg er sikker på, jeg ikke kan lide. Hvad hulen er "the face of the universe"? Hvorfor er der grund til at tro, at klingonerne har samlet alle deres rumskibe ovre i nærheden af Føderationen? Og hvorfor føler Kirk behov for at nedlægge veto mod en idé han ikke kan lide -- er han pludselig ikke kaptajn længere? Denne kultur fejrer ikke jul -- men kender til påske? Jeg beklager meget, men det her føles som sjusk.
Og hvorfor viser det sig, at Spock-kopien i virkeligheden er en Spock-spejling, og derfor nødvendigvis må være ond? Suk.
Nå ja. Og så er Kirk også ret dum noget af tiden ...
Men mit dominerende indtryk er, at det her er en meget mærkelig læse-oplevelse, og jeg er stadig ikke sikker på hvorfor. Men i sin natur er det jo nok mærkeligt at se karakterer, der ellers har befolket min TV-skærm, på tryk. Hvordan skal jeg have det med, at jeg nu kan følge med i karakterernes tanker? Uanset om det her nu er en trofast opfølger til TV-serien, eller mit problem faktisk er, at karaktererne også er forkert skildret, så er der i hvert fald noget der kikser.
Men de filosofiske spørgsmål er stadig interessante!

Skabt: 5. marts, 2010 - Sidst ændret: 5. marts, 2010 - Kommentarer (0)