« Eyes in the sky Modeller i rummet! »

Broderskabet af vogtere

Tags: Anmeldelse Biologi Dean McLaughlin Filosofi Novelle Religion Science fiction

Anmeldelse af "The brotherhood of keepers", af Dean McLaughlin, læst i 6th Annual Edition: the Year's Best S-F (Merril).

Skitse: Chier-cuala fryser (vinteren er usædvanligt kold), sulter og bor i en hule. Og så spekulerer han på, om han kan få mad af de mærkelige væsener, der bor på bakketoppen.

Er det science fiction? Jeps.

Temaer: Chier-cuala er en flopper, der bor på Xi Scorpii. Begge navne er givet af de mennesker, der har en forskningsstation her. Sigurd Muller har været her 7 år, og har opdaget, at flopperne fra et bestemt område er blevet smarte. Det er godt nok mod reglerne, men de smarte bliver dissekeret, så udbredelsen af al den smarthed kan skjules og forhindres. Ben Reese er tovholder for stationen, og mener at flopperne bare er halvsmarte dyr. Han er fortaler for, at evolutionen skal have lov at virke i fred, så vi en dag kan have nye venner i form af intelligente floppere. Og endelig er der Hitchcock, der blander sig og ikke forstår en pind. Han ønsker (via andre humanister) at forhindre, at flopperne bliver udnyttet og mishandlet.

Er det godt? Faktisk rigtigt udmærket, ja. Der er religiøse overtoner i Hitchcocks forståelse af sagen. Vi får et lille kursus i hvordan evolution virker. Og det er et filosofisk valg, om det er okay at lade flopperne sulte ihjel nu og her, til gengæld for at de næste generationer kan blive bedre. Okay, Hitchcock er irriterende. Men ellers er Muller, Reese og Hitchcock en nydelig trekant, der taler for hhv. selvforsvar, videnskab og humanisme. Desuden er der en fin pointe i, at videnskabsmændene taler for ikke påvirke udviklingen på den her planet, men ikke kan undgå at påvirke, alene fordi de er her.

Skabt: 26. marts, 2010 - Sidst ændret: 26. marts, 2010 - Kommentarer (0)