« Tegnet af Stine Pacifisten og krigsherren »

Fat det dog!

Tags: Anmeldelse Filosofi Novelle Religion Science fiction Ted Chiang

Anmeldelse af "Understand" (gratis), af Ted Chiang.

Skitse: Leon får repareret sin hjerneskade med noget spændende ny medicin.

Er det science fiction? Jeps.

Temaer: Snart får Leon bedre hukommelse, højere IQ, bedre forståelse osv. osv. Gennem hele novellen fortsætter denne udvikling. Vi følger ovenikøbet to forskellige mulige ruter op gennem niveauerne, fordi Leon ikke er den eneste, der er blevet "repareret". -- Leon træffer to vigtige valg. Det ene er at skjule først sine fremskridt, så sig selv. Der er mange måder, sådan en person kan (mis)bruges på, og Leon vil være sin egen herre. Det andet valg er, at han erkender at han kan opfinde en masse rare ting, men at han ikke rigtigt gider. -- Hans ærede modpart har til gengæld besluttet sig til at redde verden.

Er det godt? Noget af det er rigtig spændende, ja. Noget af det er lidt kedeligt: detaljerne i hvordan de forskellige niveauer er skruet sammen, og det "faktum", at de to supermennesker må kæmpe mod hinanden. (There can be only one?) Okay, de slås på intellekt. Men det er stadig en kamp. De gode dele minder mig om "Flowers for Algernon" og andre klassikere.

Note: Jeg troede novellen ville handle mere om mening. Såsom: hvad er meningen med livet? Det er et spørgsmål både religion og filosofi forsøger at besvare, men det gør novellen altså ikke. Underligt.

Skabt: 26. maj, 2010 - Sidst ændret: 26. maj, 2010 - Kommentarer (0)