« Mimzyen huserer! Universets sjoveste kok »

7 gange fremtiden er ikke nok

Tags: Anmeldelse Bog Science fiction Sven Christer Swahn

Anmeldelse af 7 x framtiden, af Sven Christer Swahn.

Skitse: Præsenteret som én lang tekst diskuterer forfatteren SF-temaet "den store by", 7 forskellige forfattere (Mark Adlard, Brian Aldiss, Philip K. Dick, Philip José Farmer, Keith Laumer, Roger Zelazny og Stanislaw Lem), og SF i Skandinavien.

Er det godt? Lad os begynde med det gode: forfatteren har sat sig ind i sit stof. Jeg får fornemmelse af, at han faktisk har læst alle de bøger og artikler, der refereres til, og i de sjældne tilfælde, hvor jeg også har læst materialet, kan jeg bekræfte, at hans informationer er korrekte. Det er også spændende at betragte temaet "SF og byen".

Desværre er denne rigtig gode tekst (skrevet i 1974, og interessant bare af den årsag) præget af dårlig typografi og redigering. Typografien først: titler er stort set ingen steder markeret som titler (altså med anførselstegn eller kursiv). Det gør minimum teksten forvirrende, nogle gange værre. Redigeringen: nogle kapitler bliver endeløst ved, selvom det antydes at man kunne have lavet nogle blanke linjer i det mindste (ét forfatterskab er inddelt i 3 grupper, et andet har skel mellem enkeltstående romaner og serier osv.). Og stoffet skal absolut passe ned i de 9 overskrifter, jeg nævner ovenfor. Således skal man acceptere, at pulp bliver beskrevet i Farmer-kapitlet, af mystiske årsager. (Der er register bagi, så man trods alt kan finde det igen, hvis man skulle glemme denne sammenhæng.) Man skal også acceptere, at de 7 forfattere i speciel grad har behandlet temaet byen, selvom dette udsagn ikke er arbejdet helt i bund for de enkelte forfattere. Det ville have klædt materialet at blive præsenteret som essays, der ikke nødvendigvis skulle have noget med hinanden at gøre.

Hvis man kan leve med den slags skønhedsfejl (evt. acceptere at skrive i margen og læse bogen mere end én gang), så er denne bog et must!

Skabt: 17. september, 2010 - Sidst ændret: 17. september, 2010 - Kommentarer (0)