Dem uden ejendom Cyberpunk-kvinder

Drengen fra Mars

Tags: Anmeldelse David Gerrold Kærlighed Novelle Psykologi Science fiction

Anmeldelse af "The Martian Child", af David Gerrold, læst i Nebula Awards 30.

(Bemærk at illustrationen er fra romanen af samme navn.)

Skitse: Fortælleren er en single, mandlig SF forfatter, der prøver at adoptere et barn. Dennis er en lille dreng, der har været udsat for lidt af hvert, og påstår at være fra Mars. Det skulle man jo synes, der kunne blive en ny familie ud af. Men adoption er svært, og mens de professionelle bare ser det som endnu en sag, er det nærmest liv eller død for hovedpersonerne.

Er det science fiction? Det er jo spørgsmålet. Er Dennis fra Mars? Eller er der måske andre årsager til, at han kan sære ting? Afhængig af hvad læseren og novellen svarer på disse spørgsmål (og jeg vil ikke afsløre for meget her), er det SF. Uanset svaret, er der dog ikke tvivl om, at SF-fans vil få mere ud af denne historie end andre.

Temaer: Adoption har mange sider: at finde det "rigtige" barn, at vente (være "gravid"), at føle sig vejet og fundet for let. Når det så endelig lykkes, er adoption at være en ny forælder, og søge støtte allevegne fra, for at udøve praktisk psykologi og forstå drengen. Men hvor langt skal forståelsen gå? Er han fra Mars? Hvad siger det om situationen hvis svaret er ja? (Og hvis ja, er han så den eneste?) Og hvad siger det om situationen hvis svaret er nej? -- Novellen er halvvejs selvbiografisk (den er skrevet af en single SF forfatter, der adopterede en dreng), og noget af tiden refererer novellen meget tydeligt til dette faktum (fortælleren begynder at skrive en novelle, der handler om ...).

Er det godt? Rigtig, rigtig godt, ja.

Skabt: 13. oktober, 2010 - Sidst ndret: 13. oktober, 2010 - Kommentarer (0)