« Med i Subspace 3/2011 Moderne / klassisk / fri jul »

Entropi og andre emner

Tags: Anmeldelse Bog J.E. Rainey

Anmeldelse af Honor and Entropy, af J.E. Rainey.

Skitse: Først en forklaring om, at J.E. Rainey fandt nogle papirer, han nu udgiver. Så en forklaring om, at papirerne er skrevet af Art Spevak, men at de i virkeligheden handler om Telly. Og så begynder to historier, den ene i 1945, hvor Ulysses er færdig med krigen, men stadig ikke har fået lov til at vende hjem, den anden i 1975 hvor Telly (søn til Ulysses) opsøger Art (de var i Vietnam sammen).

Temaer: Beskrivelserne er fyldige. Vi får lov at lære Ulysses at kende, foruden hans kone, og hendes bekendte, og den besætning Ulysses har kommando over, og de to japanere, han prøver at hjælpe, og diverse andre. Ligeledes får vi en fyldig beskrivelse af hvordan Art og Telly lærer hinanden at kende, og hvordan Telly senere kommer for at bede Art om en tjeneste. Ulysses Siegfried Bensen nikker med sit navn til grækere, tyskere og danskere. Det er ikke noget tilfælde, at "Olympus", "en rosen-fingret dagning" og en hul hest optræder i dette bind.

Er det godt? Sproget hænger for det meste rigtigt godt sammen, og så nogle gange er der en spøjs fejl, der gør sætningen næsten ulæselig. Det er synd, fordi det virkelig standser læsningen. De mange begyndelser, de fyldige beskrivelser, de mange personer, alt sammen bidrager til, at jeg specielt i starten ikke kunne finde rundt, og håbede, vi snart kom i gang. Der er også pludselige flashbacks, det kræver energi at konstatere, og spring mellem personerne. Alt sammen gør det læsningen mere indviklet. Til gengæld blev jeg lidt forelsket i relationen mellem Art og Telly. Den tror jeg på. Alt i alt er min konklusion dog, at denne bog i hvert fald ikke er for mig, men nok snarere er for mænd, måske ligefrem soldater.

Note: Anmeldelsen er baseret på en anmelder-kopi.

Skabt: 6. januar, 2012 - Sidst ændret: 6. januar, 2012 - Kommentarer (0)