Clarke og hans magasin Fagre nye verdener

Fjerde gang solen gik for

Tags: Anmeldelse Bog Fantasy Science fiction

Anmeldelse af Eclipse Four: New Science Fiction and Fantasy.

Er det godt? Samlingen er mærkelig, men det siger den også selv, den har tænkt sig at være. Kvaliteten er gennemgående høj, og der er også plads til homoseksuelle par og litterære eksperimenter. Måske skulle man prøve at skaffe de andre bind i den her serie også?

"Introduction", Jonathan Strahan
God start. Løfte om, at det her bliver ”eldritch”.

"Slow as a Bullet", Andy Duncan
Cliffert vædder på, at han kan løbe hurtigere end en afskudt kugle. Ham og hans store mund! Måske kan problemet løses ved at gøre kuglen langsom? Fin lille voodoo-historie, båret langt af interessante karakterer.

"Tidal Forces", Caitlín R. Kiernan
Det gjorde ikke ondt på Charlotte. Det var ikke som at blive ramt af en BB gun, og alligevel … Emily prøver at forstå tid, rum og skygger. Uanset hvordan det nu hænger sammen, lider parret, og jeg lider med dem. Fortællingen er ikke-kronologisk, og det passer med konceptet, der til gengæld er lidt svært at sluge.

"The Beancounter's Cat", Damien Broderick
Der var en gang en kvinde, der straffede skatteskyldnere, og en kat, der talte. Skyldnerne gjorde det sjældent igen, når de først havde mistet en fingerspids. Katten talte til gengæld tit og gerne, og var del af en større verden med magi. Det burde have en betydning, at skyldnere straffes på netop den måde. Det synes jeg ikke det har. Så … halvgodt.

"Story Kit", Kij Johnson
Historien om Aeneas der svigter Dido. Som bare er research til en anden historie? Som skal handle om? Som ligner forfatterens virkelighed, at være nyligt skilt. Niveauerne bliver blandet sammen, resultatet er mærkeligt at læse.

"The Man in Grey", Michael Swanwick
Martha fumler i udførelsen af sit liv, og så må teknikken jo træde til, og hjælpe. Og så opdager Martha, hvordan verden i virkeligheden er skruet sammen, og at det ikke er alle, der har fri vilje. Fokus på filosofi, og historien har den rigtige længde. Perfekt. Men, set før.

"Old Habits", Nalo Hopkinson
Under forretningscentret er der en spøgelses-version, hvor dem der døde i centret dør igen hver dag. Smertefuldt, men også et højdepunkt: nogle værdifulde sekunders lyde, lugte, følelser, liv. God.

"The Vicar of Mars", Gwyneth Jones
Boaaz og "Conrad" ligner ikke hinanden fysisk, men havde alligevel masser af tale om på vej over Mars fra Opportunity til Butterscotch. Boaaz er præst, og Isabel er måske del af hans menighed. "Conrad" er "turist". Jeg har som altid problemer med en uklar slutning, og med for meget vægt lagt på horror. Men ellers er det en klar, ukompliceret historie, hvor Conrad dog er lidt skævt klistret på.

"Fields of Gold", Rachel Swirsky
Dennis dør efter længere tids diabetes-relateret koma, da hans kone Karen slukker for apparatet. Det næste er så, at han dukker op ved en fest, sammen med andre døde, og hører et rygte om, at han faktisk blev myrdet. Sådan la la. Ikke specielt frastødende, ikke specielt jublende godt.

"Thought Experiment", Eileen Gunn
Ralph gennemskuer en dag hvordan tidsrejser virker. Efter lidt forberedelse: afsted! Ud og opdage sjove sider af at rejse i tiden. Man kan rejse tilbage til et punkt, og ændre dets fremtid, og mere. Hænger godt sammen, og der er lidt at grine af.

"The Double of My Double Is Not My Double", Jeffrey Ford
Han har en dobbeltgænger, som så mange har, ganske fredeligt. Men hans dobbeltgænger har også en: knap så godt. Men også lidt sjovt. Og absurd. Og frygteligt. Og voldeligt …

"Nine Oracles", Emma Bull
Det ændrer ikke altid noget af profetere. Faktisk kan man blive fyret for det. Men nogle gange hjælper det.

"Dying Young", Peter M. Ball
Ind i baren kommer et pistolbælte, rundt om en drage. Man behøver ikke være clairvoyant for at se ballade i fremtiden. Lægen scanner ham lige med øjnene, så der er masser af detaljer at studere i fred og ro, senere. Cowboy-stemning, 'borger og clairvoyance er et mærkeligt mix. Det centrale plot kører til gengæld som smurt, så, 3/4-god historie.

"The Panda Coin", Jo Walton
På rumstationen Hengist prøver Karol at give Aliya en god fødselsdag. En guldmønt med en panda på er en af gaverne. Aliya giver den straks videre til Ziggy, der giver den til Sum, der giver den til Gloria, en bevidst robot med et begrænset ordforråd. (Herligt!) En sammenhængende verden, hvor alle har forskellige mål. Tja.

"Tourists", James Patrick Kelly
Mariska opdager pludselig, at hendes mor har fuppet hende igen. Heldigvis er der en lækker marsbo at slå sig sammen med. Desværre er der også nysgerrige journalister, der undrer sig over, at kun Mariska overlevede det der rumskibs-uheld. Fremmedartede mennesker, underlig teknologi, mærkelige skikke: endnu en version af Mars. Historien bærer desværre præg af, at være nr. 3 i en serie, og derfor skulle holde styr på tråde, der ellers ikke ville være med.

Skabt: 13. august, 2012 - Sidst ndret: 13. august, 2012 - Kommentarer (0)