Fjerde gang solen gik for De Hugo nominerede redaktører, kort form

Fagre nye verdener

Tags: Anmeldelse Bog Science fiction

Anmeldelse af Brave New Worlds: Dystopian Stories.

Er det godt? Alle noveller har en lille intro, der nogle gange er ved at sige for meget. Noveller, der ligner hinanden (fx fordi de handler om bøsser) er ved siden af hinanden. Der er rigtig meget her, der er nyt (den ældste er fra 1948; ud af 33 noveller er 18 fra efter 2000). Og jeg har en snigende mistanke om, at det meste også er skrevet af amerikanere, og at pænt meget af det blev trykt første gang i redaktørens eget magasin. Endelig kommer jeg i tvivl om, om alle novellerne faktisk er dystopier. Typografi: der er noget rod med de store T'er, der har det med at opholde sig andre steder end først i sætningen. -- Det er en rigtig god idé at lave en bog som denne, og det er måske lige tidspunktet at gøre det, nu hvor Hunger Games og den slags har så stor interesse. Og novellerne har en generelt høj kvalitet. Men det kunne have være gjort bedre: knapt så afslørende intro'er, bedre styr på T'erne, bedre historisk fordeling, bedre verdensgeografisk fordeling.

"Introduction", John Joseph Adams
"[...] there has never, to my knowledge, been an anthology collecting all the best, classic works of dystopian short fiction in one volume. This book aims to do exactly that [...]" Det er muligt, den gør det. Men den får også en masse andet, knapt så klassisk med. "'Dystopia' is not a synonym for 'post-apocalyptic'; it also is not a synonym for a bleak, or darkly imagined future." Nemlig!

"The Lottery", Shirley Jackson
Folk samles på torvet, drengene samler sten, den sorte æske ankommer. Lotteriet er noget vi tager alvorligt, og det har vi altid gjort. Gode karakterer, tydeligt plot omend nogle detaljer i miljøet ikke bliver forklaret.

"Red Card", S. L. Gilbow
Larry Jackson bliver skudt af sin kone, og 2/3 af naboerne bifalder det; klagerne går mest på, at det ikke var et specielt kreativt valg. Men når nu Larry ikke var specielt sød, og Linda havde tilladelse fra staten. Så pyt med, at hun bliver lidt bims af det. Godt gennemført.

"Ten with a Flag", Joseph Paul Haines
Deres baby bliver et pragteksemplar: 10 ud af 10 på skalaen. Staten er begejstret. Samtidig er der et flag, så abort er en mulighed. WTF? Jeg fik et chok, da jeg opdagede hvad flaget betød. Yderst effektivt.

"The Ones Who Walk Away from Omelas", Ursula K. Le Guin
En gammel yndling. Le Guin går man ikke fejl med. Hvad ville du gøre, hvis du kendte til en anden, specifik person, der led for at du kunne have det godt?

"Evidence of Love in a Case of Abandonment: One Daughter's Personal Account", M. Rickert
Mor er væk. Henrettet, eller med i en hemmelig hær? Hun havde det skidt med kvinders pligt til at få børn. Det er en skamplet for familien. Stærkt.

"The Funeral", Kate Wilhelm
Læreren madam Westfall er død. Skal Carla selv være lærer en dag? Staten ejer ikke-borgerne. Hvad var Carlas forhold til Westfall? Det er frygteligt at følge hvordan børn bliver mishandlet, og håbefuldt af tanke på flugt er mulig.

"O Happy Day!", Geoff Ryman
Hvem siger gasningen ikke kan foregå allerede i toget? Nej vel? Alt for at undgå voldelige hetero-mænd. Kvinder er ok, og overvåger, at de her mænd får ordnet gasningerne ordentligt. Det ødelægger folk at gøre onde gerninger. Brrr!

"Pervert", Charles Coleman Finlay
Hey, den har jeg set før! Der er homo'er, hydro'er og perverse. Mænd og kvinder bor hver for sig. Hjerteskærende.

"From Homogenous to Honey", Neil Gaiman og Bryan Talbot
[Tegneserie.] Lad os udslette homo'erne, endda fra fortiden. Interessant.

"Billennium", J. G. Ballard
(Ikke med i e-bogen.) Fordi: "[it has] not been approved for electronic release by the Ministry of Truth and Decency [...] Possession of unauthorized electronic versions of these stories may result in incarceration, disenfranchisement, or revocation of citizenship under the New Millennium Copyright and Loyalty Act (BNW-165A) of 2011. Save the State! Report all Pinks!" :-)

"Amaryllis", Carrie Vaughn
Den har jeg også set før. Er det faktisk en dystopi? Der er grænser for, hvor meget mad, der er, og dermed hvor mange børn, det er ansvarligt at få. God.

"Pop Squad", Paolo Bacigalupi
En stinkende lejlighed med kvinder og børn. Er alle børnene her? Fint, så kan vi skyde dem. Andre er 19-årige i 100 år og øver et musikstykke i 15 år til én koncert. Kontrasten er stressende. Sikke et dumt planlagt samfund! Der er behov, vi ikke kan løbe fra.

"Auspicious Eggs", James Morrow
Åh, at være præst, og blive præsenteret for tvillinge-baby-piger, der aldrig vil få børn selv, og derfor bliver druknet i døbefonten. Eller leve med kirkens copulatorium. Velskrevet.

"Peter Skilling", Alex Irvine
Peter døde, men nu, 98 år senere, har han det meget bedre. Han vågner til robotter, et nyt forhold til kirken, et nyt forhold til national-parker, og gamle love drevet til nye, absurde højder. Sjov.

"The Pedestrian", Ray Bradbury
(Ikke med i e-bogen.)

"The Things That Make Me Weak and Strange Get Engineered Away", Cory Doctorow
Åh ja, jeg har læst den før, men hvordan var det nu det var? Alt bliver logget på alle måder og analyseret af munkene. Så hvor kommer de der 68 ekstra bytes fra? Og hvad sker der med den, der gjorde det? Staten kigger altid med, og der er altid noget ulovligt at se. Rædsomt at det bliver retfærdiggjort. Hm. Havde ikke tænkt på den som en dystopi.

"The Pearl Diver", Caitlín R. Kiernan
Stå op, tage afsted, komme hjem igen, alt sammen på klokkeslet, som altid. Og det, der ikke passer ind i kasserne, skal man måske helst holde for sig selv. Altid er der nogen, der kigger over skulderen. Jeg kan føle begrænsningerne. Slutningen er besynderlig.

"Dead Space for the Unexpected", Geoff Ryman
Om lidt skal Jonathan fyre Simon, og hans optræden bliver målt på alle ledder og kanter. Og det er bare dagens første punkt i hans time-manager. Stress, og den søde hævn. I sidste ende en sjov historie, og af en passende længde.

"'Repent, Harlequin!' Said the Ticktockman", Harlan Ellison
Endnu en bekendt. Jelly beans! Og så bliver alle forsinket i 7 frygtelige minutter. I et samfund hvor det at komme 7 minutter for sent er at fremskynde døden med det samme tidsrum. Meget speciel, yderst effektiv stil.

"Is This Your Day to Join the Revolution?", Genevieve Valentine
Pas nu på bacillerne! Og her er til gengæld din godkendte, statssponsorerede kæreste. Stikkere er vi også glade for. Ikke helt samme høje kvalitet som stort set alt andet i denne bog.

"Independence Day", Sarah Langan
Ramesh kvajede sig, så nu er hjemmet blevet reality-tv. Han drikker også. Godt at laseren kan fjerne alle de bekymrede synapser hos datteren. Virkeligheden er smertelig, og kuren kun midlertidig.

"The Lunatics", Kim Stanley Robinson
En lille gruppe mennesker (politiske fanger?) langt under Månens overflade. Gruppen bliver gradvist spist i mørket. Og så: en flugt. Tja. Interessant skrevet. Men når det primært foregår i ét fængsel, er det så en dystopi?

"Sacrament", Matt Williamson
Tortur er blevet mere raffineret. Lad os diskutere hvordan man arbejder med hagen. Og mit valg af erhverv har intet at gøre med, at min far døde i et terrorist-angreb. Velskrevet, men igen, når det primært foregår et sted, der ligner Guantanamo, er det så en dystopi?

"The Minority Report", Philip K. Dick
(Ikke med i e-bogen.)

"Just Do It", Heather Lindsley
Skudt med en jeg-elsker-pommes-fritter-pil. Bedre reklamer via kemi. Alt kan styres. Snedig afslutning. Frygteligt når det er så nemt at tømme en andens pengepung, men også lidt sjovt.

"Harrison Bergeron", Kurt Vonnegut, Jr.
(Ikke med i e-bogen.)

"Caught in the Organ Draft", Robert Silverberg
De ældre er forbavsende friske, fordi de er fyldt op med nye reservedele fra de unge. "Værnepligt" har fået en ny betydning; man bliver dog ikke bedt om at give sit liv, endnu. Scary.

"Geriatric Ward", Orson Scott Card
Alderdommen indtræder i 25-års-alderen. Forskerne kæmper for at finde årsagen. Måske er løsningen accept? Desperationen er tydelig. Kan en dystopi forårsages af en sygdom?

"Arties Aren't Stupid", Jeremiah Tolbert
Kunstnerne laver graffiti, og politiet kommer. Men kunstnerne er nødt til at skabe. Og Forældre, der bestilte, at deres børn skulle være kunstnere, ombestemte sig senere. Det er hårdt at være trekantet i et firkantet samfund.

"Jordan's Waterhammer", Joe Mastroianni
Når en minearbejder gør noget så tåbeligt som at stå i vejen for en boremaskine, må man jo bestille en ny. Måske lever han længe nok til at få et navn. I mellemtiden må tidtager Andrews lære gives videre til en ny generation. Endnu et skod-sted at være.

"Of a Sweet Slow Dance in the Wake of Temporary Dogs", Adam-Troy Castro
Der er fest i aften. Det er der næsten hver aften i hovedstaden, også denne, den sidste aften før alt ender. Verden udenfor er kedelig, ensformig. Her veksler glæde og rædsel. Hvad er bedst? Endnu en, der får mig til at tænke.

"Resistance", Tobias S. Buckell
Modstand kan være at åbne en ubevogtet dør for en fremmed, der måske kan redde asteroide-samfundet, der lod alle stemme om alt. Jeg slutter med at være i tvivl: er en venlig diktator mulig?

"Civilization", Vylar Kaftan
Uanset hvad vi gør, ender vi det samme sted: et samfund, der ikke gør alle tilfredse. Teknisk set en kommentar til dystopierne, og derfor fint at den kommer sidst. God.

"For Further Reading", Ross E. Lockhart
Okay, vi har Blade Runner, men Do Androids Dream of Electric Sheep? er ikke med? Og vi har slet ikke The Dispossessed, selvom der også er en liste med utopier?

Skabt: 14. august, 2012 - Sidst ndret: 14. august, 2012 - Kommentarer (0)