« Niels Klim, 2014 er begyndt Vind og tag til rummet »

Skrig og billeder

Tags: Anmeldelse Fantasy Novelle Science fiction

Anmeldelse af Pix: nygotiske skæbner.

Skitse: Overordnet er der tale om en antologi af horror-noveller. Hver novelle tager udgangspunkt i et fotografi, men for mig tilføjer dette element ikke så meget, så det snakker jeg ikke mere om.

Er det godt? Horror er ikke min spidskompetence, så det er svært for mig at sige noget overordnet. Det bliver mere noget med den enkelte novelle. "Sin mors søn", "Telefon fra afdøde" og "Den syvende dør" er højdepunkter for mig. "Nysgerrighed" er ikke redigeret helt i bund, så der er gentagelse af ord og sætninger. "Mærket" bliver lidt doven og genbruger "dyrisk" en gang for meget. Hvis horror er lige dig, så skal du nok lede efter ord som "klistret" og "klamt" nedenfor. Hvis jeg ikke læser en novelle færdig, har den samme status som Pet Sematary, som jeg heller ikke kunne holde ud at læse færdig.

Note: Anmeldelsen er baseret på et eksemplar, der blev foræret til Niels Klim-prisen.

"Flimmer", Thomas Strømsholt
Er det faktisk et tv, der er blevet leveret? Og hvis ja, er det så et hjemsøgt tv, der giver onde drømme? Jeg er ikke helt sikker på svarene, da jeg er færdig med novellen.

"Sin mors søn", Sandra Schwartz
Han vil skilles, fordi hun er fuld og sær. Sønnen bliver hevet med ind i mors forfald. Umiddelbart er skildringen rædselsfuldt realistisk. Og så sker der endda en optrapning til sidst.

"Den usynlige verdens undere", Teddy Vork
En bogelskende enspænder falder over en usynlighedsformular, og så må man jo se sit snit til at udspionere sit idol. Det viser sig dog, at den usynlige beskuer ser en anden version af virkeligheden. En mere ulækker version.

"Præludium", Martin Schjönning
Denne surrealistiske tekst handler om noget med en junkie, en fotograf og noget frost. Tror jeg nok.

"Telefon fra afdøde", Lars Ahn Pedersen
Når nu ens egen mobil er ukampdygtig, så siger man ja til at overtage sin vens farmors mobil. Sammen med dens hold af uhyggelige "venner". Noget af novellen er faktisk et helt hyggeligt møde med farmors generation.

"Bunkeren", Ruben Strid
Susan har i et stykke tid været den, der forsynede bunkeren med de lig, den ønskede. Som regel var det en god handel. Så da hun ankommer med sin søn, der ikke er faldet ud til hendes tilfredshed, regner hun med at kunne få hjælp igen. Det bliver til en historie med spøgelser, vold og karma.

"Sort", Michael Kamp
Egentlig skulle han bare klare noget overarbejde på sin computer. Men så bliver der mørkt over København. Hvorfor er det lige, at han kun ser de andre, der også bliver fanget i mørket, fra ryggen? Scary.

"Nysgerrighed", Niels Ole Busk Nielsen
På den ene side sex, på den anden side et levende (?), slimet spiger. Mums (not).

"Mærket", Sarah Fürst
Hun bliver slået. Sådan har det egentlig været længe. Men som noget nyt ser og hører hun noget tøfle rundt i nærheden af huset. Grise? -- Den meget overordnede historie synes jeg, at jeg har set før.

"Den syvende dør", Patrick Leis
Han fejer og vasker gulv på skolen; det er nærmest det eneste han kan klare. Det er også svært for ham at forklare en bestemt aftens forløb for advokaten og psykiateren. Har han mange personligheder? Hvor mange virkeligheder er der her? Interessant.

"Livmoder", Nikolaj Johansen
Hun vil have et barn. Så desperat, at en avis-annonce ser ud som et godt bud. Samtidig er hun hård mod sig selv, fordi nærmest intet i hendes liv fungerer som det skal. Det med annoncen falder heller ikke så godt ud, faktisk ret ækelt.

"Hamskifte", A. Silvestri
Gradvis forsvinder kroppen. Det er sortemørkt, det her. Jeg gennemfører læsningen, men det er ikke rart.

"Om bidragsyderne"
Er hvad man kunne forvente :-)

Cd med tekst og musik af Ras Bolding
Ikke musik det er rart at lytte til, men det ville vel også være mærkeligt, når udgangspunktet er horror. (Er der en standard? En bestemt måde den slags musik lyder på? Ved det ikke.) Stemmen er forvrænget. Teksten er nedtrykt; den nævner billeder. Der er en vigtig, stødende rytme. Det føles som sit eget indlæg til bogens emne (horror + billeder), ikke som om det lægger sig op ad nogle af de 14 andre.

Skabt: 9. april, 2014 - Sidst ændret: 9. april, 2014 - Kommentarer (0)