« Nebula-nominerede noveller i 2014 Levende, levende, oh »

Selkie-historier er for tabere

Tags: Anmeldelse Fantasy Hugo-finalist Nebula-nomineret Novelle Sofia Samatar

Anmeldelse af "Selkie Stories Are for Losers" (gratis), af Sofia Samatar.

Skitse: Fortælleren er lidt af en ekspert på det med selkier. Mand stjæler pels på strand; det viser sig pels tilhørte sæl der var forvandlet til pige; mand tager pige med hjem og de får barn; da pigen finder pelsen smutter hun hjem. Fortælleren hader selkie-historier.

Er det science fiction? Nope, det er fantasy.

Temaer: Fortælleren har selv mistet sin mor i en selkie-historie. (Det er lidt grumt hvor fladt vi får det at vide. Typisk ungt "jeg er da ligeglad".) Så mor kunne ikke komme hjem hurtigt nok, og far havde engang stjålet en pels. Og far er i det hele taget ikke for klog. Han troede at han kunne besøge Norge igen til hver en tid, og få lutefisk igen. Men de serverer det altså kun til jul.

Mona har også en problematisk mor, der bitterligt fortryder at have forladt Egypten. Mona er bange for at blive tvunget til at rejse med til et land, der ikke siger hende noget. På den anden side er det heller ikke lykken at mor bliver ved med sine selvmordsforsøg.

Fortælleren og Mona er de unge, kvindelige tjenere på en restaurant, og i fritiden planlægger de en fantastisk flugt til Colorado, langt fra vand og mødre.

Er det godt? Trods novellens begrænsede længde, er følelsen af sorg og bitterhed gennemtrængende. Svigt er altid det samme, uanset om man er i eller udenfor en fantasy-historie. Flot klaret. ***

Skabt: 21. april, 2014 - Sidst ændret: 21. april, 2014 - Kommentarer (0)