« Niels Klim-prisen, årets kortroman-vinder Niels Klim-prisen, årets langnovelle-vindere »

De Hugo-nominerede langnoveller i 2015

Tags: Anmeldelse Fantasy Gray Rinehart Hugo-finalist Michael F. Flynn Novelle Rajnar Vajra Science fiction Thomas Olde Heuvelt

Anmeldelse af de Hugo-nominerede langnoveller.

"Ashes to Ashes, Dust to Dust, Earth to Alluvium" (gratis), af Gray Rinehart.

Skitse: Menneskene deler en dejlig planet med firbenmændene fra Peshar, der hersker aldeles udejligt. Phil Keller er vist syg, og prøver nu at få lavet en gravsten i tide.

Er det science fiction? Yes.

Temaer: Menneskene lider mere og mere under at blive behersket. Et par revolutioner har ikke været heldige. Den gode medicin er ved at løbe tør, og for nogle vil det betyde hurtigere aldring og svær sygdom. Keller får i første omgang ikke sin gravsten, men måske kan han få et kapel?

Er det godt? Slutningen er lidt utilfredsstillende. Bliver menneskene fri? Og hvis ja, på en snedig, psykologisk måde, eller på en halvsnedig, voldelig måde? Hm. **

"Championship B'tok" (gratis), af Edward M. Lerner.

Skitse: Når man skal reparere et rumskib, så skal man først finde ud af hvad der gik galt.

Er det science fiction? Ja, ja.

Temaer: Ambitiøse aliens kom til solsystemet, men fik kun en base langt fra Jorden ud af det. Men de pønser på et nyt forsøg. Et stykke af vejen handler det om strategi, om at skaffe penge, om at holde hemmeligheder. Samtidig med at planen begynder at blive synlig for menneskene, er der mistanke om en meget større og længerevarende plan, der påvirker begge sider. I mellemtiden dør der en spion hist og her.

Er det godt? Jeg synes den er lidt langsom. Og så synes jeg det er kedeligt, at (kold og varm) krig bliver sammenlignet med skak. Undskyld, et ædlere spil end skak, en slags computer-krigsspil. Jeg keder mig og er ligeglad. Og så føles det her meget som et kapitel af noget større. **

"The Day the World Turned Upside Down" (gratis), af Thomas Olde Heuvelt.

Skitse: Månen flyder væk, da tyngdekraften pludselig vender. Verden vender på hovedet. Ligesom da du slog op med mig.

Er det science fiction? Njej.

Temaer: Kaos. Død. Ødelæggelse. Som man må forvente når alting pludselig slipper jordforbindelsen. Jeg prøver på at redde din guldfisk og en lille pige, jeg støder på på vejen. Skal man holde fast i livet eller netop give slip?

Er det godt? Jeg er ikke nogen ørn til fortolkninger, men lur mig om der ikke er 2 slags "jord-omvendinger". Ligesom der er 2 "guldfisk". Lidt tykt smurt på. Men ellers er det okay. **

"The Journeyman: In the Stone House" (gratis), af Michael F. Flynn.

Skitse: Teodorq kan ikke komme videre østpå, fordi en fæstning spærrer vejen. En fæstning af sten med mænd i jern. Dermed kan han måske ikke udføre sin mission for flyet fra stjernerne. Men det er vist et fremskridt da han som fange bliver ført ind i fæstningen.

Er det science fiction? Ja ja.

Temaer: Teo får lov at lære at slås med sværd. Han og de andre "indianere" småskændes frækt og charmerende imens. Der er nye sprog med forskellige karakteristika at lære også.

Er det godt? Ærligt talt læste jeg den ikke færdig. Endnu en tekst, der primært handler om at slås. De små skænderier er det eneste, der trækker op. Langnovellen er i øvrigt del af noget større. Yuk. *

Jeg er ved at udvikle en afsky for tekster, der primært handler om konflikter i alle sine afarter. Mange tak, hundehvalpe.

"The Triple Sun: A Golden Age Tale" (gratis), af Rajnar Vajra.

Skitse: 3 exoplanetariske opdagelsesrejsende går ind på en bar. I stedet for øl får de trusler om bank. Men eftersom de behersker inertien, bliver det ikke til noget i første runde.

Er det science fiction? Sikkert.

Temaer: Gider ikke læse mere.

Er det godt? *

Sammendrag: 2 rigtig elendige, og 3, der er sådan nogenlunde. Suk. Den bedste ender med at være "Ashes to Ashes, Dust to Dust, Earth to Alluvium", der viser en smule intelligens, andet end til "lad os alle sammen tæve på hinanden hele tiden". Verden, der vender på hovedet, er ikke en hundehvalp, men det er ikke helt nok til en førsteplads her.

Skabt: 8. juni, 2015 - Sidst ændret: 8. juni, 2015 - Kommentarer (0)