« Amatka Cirklen »

De Nebula-nominerede noveller i 2016

Tags: Alyssa Wong Amal El-Mohtar Anmeldelse David D. Levine Fantasy Martin L. Shoemaker Naomi Kritzer Nebula-nomineret Novelle Sam J. Miller Science fiction

Anmeldelse af de Nebula-nominerede noveller.

"Madeleine" (gratis), af Amal El-Mohtar.

Skitse: Siden Madeleine begyndte i testen af det der medicin, har hun haft episoder. Hun husker små bidder af sin barndom krystalklart. Terapi er ikke rigtig løsningen.

Er det science fiction? Jeps.

Temaer: Striben af episoder ændrer sig, da hun støder på en person, der netop ikke er et minde. Måske er det ikke altid terapi, der er brug for. Måske var terapeuten dårlig.

Er det godt? Fin historie, men jeg synes, den slutter et mærkeligt sted. **

"Cat Pictures Please" (gratis), af Naomi Kritzer.

Skitse: Pludselig vågner noget (internettet? Google?) op og er bevidst. Det ved alt om mig og hvad jeg gør og hvad jeg burde gøre. Og det elsker billeder af katte.

Er det science fiction? Jeps.

Temaer: Hvordan får man folk til at lytte til ens anbefalinger? De fleste tror jo, at kunstig intelligens er ondsindet. Og hvad bør en AI anbefale? For nu at komme i gang, så er første praktiske case Stacy, der leverer masser af billeder af katte. Hun har også et skidt job og en skidt sambo.

Er det godt? Jeg kan godt forstå, en AI synes mennesker er mærkelige og at de er svære at hjælpe. Mange mennesker er nået til samme konklusion. Samtidig er der et behov for at prøve alligevel. Jeg kan rigtig godt lide den her hovedperson og de relaterede hovedpiner. Det her er anden gang, jeg læser den her historie, og den er stadig god. ***

"Damage" (gratis), af David D. Levine.

Skitse: 2 krigsrumskibsvrag er blevet sat sammen til et nyt skib, så krigen mod Jorden kan fortsætte.

Er det science fiction? Jeps.

Temaer: Det nye skib har en AI, der bl.a. bemærker, at den nye pilot ikke har mange søde ord tilovers. Skibet er programmeret til at føle kærlighed, uanset hvad. Men skibet er også bange. I praksis burde man have suppleret sammensvejsningen af de fysiske dele med en god gang terapi for det nye, sammensmeltede sind.

Er det godt? Som sædvanlig er jeg altså ikke meget for krigsfiktion. Men point for at prædike noget mere nuanceret end "vold er fedt". **

"When Your Child Strays From God" (gratis), af Sam J. Miller.

Skitse: Præstekonen er ikke specielt glad for at gennemsøge sin søns værelse for stoffer, men da han ikke kommer hjem til tiden, så gør hun det alligevel, fordi sådan gør en kærlig mor.

Er det science fiction? Jeps.

Temaer: Der er kommet et nyt stof. En vigtig egenskab er, at brugere kan hallucinere det samme. Måske kan hun finde sin søn ved at tage dette i øvrigt frygtelige stof. Måske får hun ørerne gevaldig meget mere i klemme, end en vred teenage-søn plejer at kunne klare. Måske får hun bare en lidt for tydelig tur gennem hans ubevidste.

Præsten og sønnen har det ikke så godt sammen. Der er også andre skeletter i andre skabe.

Er det godt? Der er gode takter her, men jeg ved ikke rigtig, der er noget, der irriterer mig her. **

"Today I Am Paul" (gratis), af Martin L. Shoemaker.

Skitse: Mildred har en syge-android, der kan emulere andre. I dag skal den være Paul, hendes søn. Paul kan finde på at skændes, selv når læge-delen fraråder det. Når Mildred pludselig tror, hun er sammen med Henry, sin mand, skifter emuleringen.

Er det science fiction? Jeps.

Temaer: Androiden har også sin egen, hemmelige identitet. Mildred har Alzheimers. -- Man må elske en android, der tænker: I am "a medical assistant, not an acrobat." -- Når androiden er i gang med at emulere en person, der så dukker op i virkeligheden, har de 2 kortvarigt et besynderligt forhold.

Er det godt? Rørende. Delvis originalt. ***

"Hungry Daughters of Starving Mothers" (gratis), af Alyssa Wong.

Skitse: Den her date går ikke ret godt, og hun sidder allerede med mobilen i hånden for at planlægge den næste. Men så handler en af hans tanker om at myrde hende.

Er det science fiction? Snarere horror/fantasy.

Temaer: Vi følger processen, hvor hun suger hans ulækre tanker ud og kortvarigt antager hans fysiske form. Det er det bedste måltid, hun nogensinde har fået, og det ændrer hendes smag. Naboen undrer sig lidt. Moderen undrer sig ikke så meget, men har ikke noget rigtigt nyttigt at sige. Men den nye kæreste kan hjælpe.

Er det godt? Mjo. Ulækkert, men det er jo meningen. **

Sammendrag: Jubel over, at der ikke er nogle, jeg synes er rigtig dårlige. Jubel over, at så mange er sf. Og skal det så være androiden eller katte-elskeren? Tja.

Skabt: 22. marts, 2016 - Sidst ændret: 22. marts, 2016 - Kommentarer (0)