« IMHO 8. Jeg kan vælge at forlade situationen (om muligt) »

Andre vinkler

Tags: Ord har kraft Psykologi Påklistrede grene Religion


             Læs mere om "Påklistrede grene" som bog

Igen er det mest blandt åndelige vi støder på tanker om ordets kraft. Jøder har stor respekt for, at hvis der står "Gud" på et stykke papir, kan man ikke bare smide det væk. Men nu er Gud jo også den store scenemester, der kan sige "der blive lys" - og så sker det. Tal om kraftige ord! N.F.S. Grundtvig har også sagt at "ordet skaber hvad det nævner".

Da psykologen Marshall B. Rosenberg [1] skabte giraf-sprog, anbefalede han bl.a., at vi holder op med at bruge ord, der dømmer andre, putter andre i kasser. Der er nemlig forskning, der peger på, at i kulturer hvor der anvendes mange af den slags ord, er der også mere vold! Der er i øvrigt også forskning [2], der peger på, at nogle af vores problemer skyldes, at sproget er vældig godt til at beskrive konstante ting ("denne bog er god"), mens det ikke er nær så godt til at beskrive den virkelige, evigt foranderlige verden ("lige nu kan jeg godt lide den her bog").

Udover religiøse og psykologer, er der dog også en forfatter, der har kastet sig ud i noget. Edward Bulwer-Lytton's mest berømte udtalelse [3] er at "pennen er mægtigere end sværdet".


[1] Ikkevoldelig kommunikation, 2. Kommunikation som blokerer for medfølelsen, Moralistiske fordomme
[2] Ikkevoldelig kommunikation, 3. At iagttage uden at vurdere
[3] Skuespillet Richlieu - The pen is mightier than the sword

Skabt: 21. januar, 2009 - Sidst ændret: 21. januar, 2009 - Kommentarer (0)