« IMHO Science fiction i teatret »

Andre vinkler

Tags: Biologi Filosofi Påklistrede grene Religion Venskab


             Læs mere om "Påklistrede grene" som bog

Der er meget der tyder på, at nogle dyr også kan have venskaber. I hvert fald nogle af de højere pattedyr, og nogle af fuglene. Det kræver nemlig en pænt høj intelligens at kunne det her.

Marianne Williamson [1] citerer ”Et kursus i mirakler” frit og siger "Den eneste grund til, at vi alle har så megen behov for terapi, er, fordi vi har mistet den grundlæggende forbindelse til betydningen af venskab. Virkelige forhold til andre er en slags psykoterapi, sådan som også sand religion er det.".

Filosofferne har mest pillet i kanten af venskab. Aristoteles [2] har venlighed som en af sine dyder (midt imellem behagesyge og gnavenhed). Og J. M. Cooper har fortolket Aristoteles på den måde, at vi kun kan have et godt liv, hvis vi véd at det er godt - og det er noget vores venner fortæller os.

Senere kommer vi tilbage til hvordan kærlighed kan inddeles i grupper. Men lad mig allerede her nævne en gruppe, der dækker venskaber: philia.

De fleste er enige om i hvert nogle af de egenskaber et venskab har. Venner er nogle, der drager omsorg for hinanden. Og man gør det for vennens skyld - som en form for kærlighed, og ud af sympati. Det er også her man ender med at handle på vennens vegne. En anden egenskab er intimitet - at man fortæller sin ven noget, man ikke ville fortælle andre - der er bånd mellem vennerne, der er tillid. Endnu en egenskab er, at vennerne laver noget sammen.

Men hvis man bare kigger på de egenskaber, hvorfor kan man så ikke en dag finde en "bedre ven", og så bare bytte? Hvis jeg nu finder en, der er bedre til at drage omsorg for mig, eller som jeg kan lave mere sammen med? Der er ikke noget entydigt svar - men en af mulighederne er, at jeg har historie sammen med min gamle ven, og det har jeg ikke med den nye kandidat.

Lawrence A. Blum [3] og M.A. Friedman har konstateret, at det ikke er alle filosofiske retninger, der giver venskabet værdi. Og konklusionen på det må jo så være, at de retninger er forkerte!


[1] Kærlighedens mirakel, Anden del: Praksis, 9. Himlen, 5. Verdens undergang
[2] Den Nikomacheiske Etik, II. Bog, 7
[3] Friendship, altruism and morality

Skabt: 8. marts, 2009 - Sidst ændret: 8. marts, 2009 - Kommentarer (0)