« IMHO Filosofi »

Andre vinkler

Tags: Biologi Kærlighed Påklistrede grene Religion


             Læs mere om "Påklistrede grene" som bog

Selvom man måske ikke skulle tro det, så er der en vis sammenhæng mellem kærlighed, og vores status som et dyr blandt andre dyr. Charles Darwin har udtalt, at mennesket er i stand til at føle "uegennyttig kærlighed for alle væsener". Ludvig Holberg kaldte mennesket "et dyr, som man ikke kan definere" - og Den Store Danske Encyklopædi følger op med at sige, at kærlighed heller kan ikke defineres - men at mennesket er det dyr, der ikke kan lade være med at prøve. Forøvrigt, når vi nu alligevel er nede i vores dyriske krop: kærlighed er godt mod stress og højt blodtryk, og giver bedre helbred og længere liv.

Guderne har også haft deres at sige om kærlighed. Allerede græsk religion havde det element, at mennesker elskede guderne og verden. Jøderne tilføjede det element, hvor Gud elsker tilbage - men ikke ubetinget. Og folk skulle stadig elske Gud, og hinanden: I Det Gamle testamente har vi både [1] "Du må ikke hævne dig på dine landsmænd eller bære nag til dem; du skal elske din næste som dig selv. Jeg er Herren!" og [2] "Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din styrke."

De kristne går et skridt videre. Således siger Johannes [3] "Mine kære, lad os elske hinanden, for kærligheden er af Gud, og enhver, som elsker, er født af Gud og kender Gud. Den, der ikke elsker, kender ikke Gud, for Gud er kærlighed." Som jeg allerede har citeret ovenfor, er der 3 kristne dyder: tro, håb og kærlighed. Men det vigtigste i dette liv er altså kærlighed: kærlighed mellem Gud og mennesker, og kærlighed mellem mennesker - og vel at mærke, ubetinget kærlighed.

Blandt de nordiske guder har vi Freja, der bl.a. havde kærligheden som sit område. Og endelig udmærker hinduer og buddhister sig ved, at religionen ikke blander sig i forholdet mellem kønnene.


[1] Gamle testamente, Tredje Mosebog, 19, vers 18
[2] Gamle testamente, Femte Mosebog, 6, vers 5
[3] Nye testamente, Første Johannesbrev, 4, vers 8

Skabt: 19. marts, 2009 - Sidst ændret: 19. marts, 2009 - Kommentarer (0)