« Bundet til en battlestar Hvad fÃ¥r man, hvis man krydser en drage? »

Kan du udholde synet?

Tags: Anmeldelse John Varley Novelle Science fiction Sociologi Ærlighed

Anmeldelse af "The persistence of vision", John Varley. Læst i The Locus Awards: Thirty Years of the Best in Science Fiction and Fantasy. Men det er nu ikke det eneste sted, jeg har læst den.

Skitse: Hovedpersonen er i gang med at udforske USA's "baggård", og vandrer fra kollektiv til kollektiv.

Er det science fiction? Det kollektiv, vi hører mest om, er baseret på at nogle hundrede døve/blinde finder sammen, for at bygge et samfund de har det godt i. Jeg ved ikke af, at det er sket i virkeligheden.

Temaer: Okay, så rammen er, at nogen er døve og blinde. Men vi havner meget hurtigt i noget sociologi (hvordan relaterer de her mennesker til hinanden, hvilket samfund bygger de op), og noget kommunikation. Og at kommunikation, der er 100% ærligt, næsten af sig selv vil føre til et bedre samfund.

Er det godt? Det her er en af mine favorit-noveller. Jeg elsker idéen om, at 100% ærlig kommunikation er vejen frem. Og studiet af, hvordan et anderledes samfund kan se ud. Det er for mig en af de aller-væsentligste roller, SF kan spille: at vise os et samfund, der er så anderledes, at vi ellers ikke ville have kunnet forestille os det, eller bygge det.

Skabt: 5. oktober, 2008 - Sidst ændret: 5. oktober, 2008 - Kommentarer (3)