« Ildpytten Rovimo »

Roman-dysfunktionen

Tags: Anmeldelse Bog Peter F. Hamilton Religion Science fiction

Anmeldelse af The reality dysfunction af Peter F. Hamilton.

Skitse: Dr Alkad Mzu er undervejs med The Alchemist / the star slayer, men når ikke frem i tide. Klip. Ly-cilph-arten er karakteriseret ved 9 års fysisk eksistens, fulgt af transcendens. Klip. Skibet Oenone og kaptajnen Syrinx vokser op sammen. Klip. Joshua Calvert prøver at finde en skat i The Ruin Ring. Klip. Quinn Dexter er fange, og nyankommen kolonist på Lalonde. Klip. (Dette repræsenterer 5 kapitler, og 114 sider ud af i alt 1220.)

Er det science fiction? I den grad jeg nåede at opdage en sammenhængende historie mellem de ovennævnte 5 karakterer, er vi ude i noget med spøgelser, måske. Så jeg er ikke helt sikker.

Temaer:
Noget med spøgelser eller noget.
Mange af personerne bruger bitek - en slags cyber-forbedringer, så mennesker har bedre hukommelse, telepati og andre spændende udbygninger. På den ene side er der Edenists, der virkelig har taget bitek til sig - på den anden side Adamists, der skyer det som pesten. Og så alle dem inde imellem.
Sproget har nogle gange et højt lix-tal:
Named the Hultain Marsh after the first reckless ecological assessment team member to venture a few brief kilometres inside its fringes, it proved an inhospitable zone of reeds and algae and sharptoothed lizard-analogue animals of varying sizes. (s. 137)
It featured prominently in the didactic memory which the LDC immigration advisory team at the orbital-tower basestation had imprinted before she left Earth. (s. 140)
Desuden er religion ondt. For det første har vi en fordrukken præst, der ikke slår alarm, da Dexter opfører sig mærkeligt. For det andet er der bare tilfældige stik til religion:
Our culture proscribes nothing providing it doesn't harm majority. You may, if you wish, practise the worship of any god. The major reason no Edenist chooses this action is that we have extremely stable personalities. We can look at the whole concept of God and spirituality from a vantage point built on logic and physics. Under such an intensive scientific scrutiny, religion always fails. Our knowledge of quantum cosmology is now sufficiently advanced to eliminate the notion of God altogether. The universe is an entirely natural phenomenon, if extraordinarily complex. It was not created by an external act of will. (s. 49)
She smiled at his expletive. Why did Adamists always appeal to their deities? It wasn't something she understood. If there was an omnipotent god, why did he make life so full of pain? (s. 552)

Er det godt?
Jeg havde rigtigt svært ved at blive fanget – først på side 300 begyndte jeg at føle mig veltilpas. Men på side 700 faldt jeg af igen, og opgav at læse bogen færdig. Og så begynder man at spørge sig selv hvorfor. Måske er dette noget af forklaringen:

Som jeg antyder med skitsen allerøverst, starter vi med 5 historier, der nærmest intet har med hinanden at gøre. I lang tid prøvede jeg at få rede på, hvordan historierne hang sammen, og hvad hoved-historien egentlig var. Hvorfor skal jeg så lang tid vente på, at de 5 karakterers skæbne begynder at blive vævet sammen? (Da jeg opgav at læse, var jeg stadig ikke sikker på om de nogensinde kom til at hænge sammen.) Hvorfor er Alkad Mzu med i kapitel 1, og så helt væk indtil side 271? På side 414 bliver jeg præsenteret for noget om habitater, og en planet, der hedder Atlantis - og efter mere end en side får jeg at vide, at dette er interessant, fordi Syrinx er på vej til Atlantis. Hvorfor skal jeg sidde over en side og være i tvivl? Jeg tror nok det er et vendepunkt, da Dexter på side 401 bliver besat – af et spøgelse, eller noget fra en anden dimension, eller noget. Men hvorfor skal vi 400 sider ind i bogen, før der endelig sker noget afgørende?
De første 5 kapitler føles mest som en novelle-samling – kapitel 3 om Syrinx kunne være en fin lille novelle på 30 sider om fødsel, barndom og ungdom. Så der er gode øjeblikke undervejs. På den anden side er der meget fyld. Hvorfor er det så interessant at Calvert scorer endnu en kvinde? Hvorfor er det så spændende præcis hvordan Dexters modstandere bliver slagtet?
Jeg har besluttet mig til at læse plottet på Wikipedia, og så lade det være godt med det.

Skabt: 7. november, 2008 - Sidst ændret: 13. maj, 2009 - Kommentarer (0)