« Bananfluer! Mere tryk på »

Neo er bare uartig

Tags: Anmeldelse Bog Film Frihed Kærlighed Religion Rune Engelbreth Larsen Science fiction

Er Neo i Matrix Kristus? Eller netop Antikrist? Er han Shiva? Eller Jahwe? Eller skal vi lede efter ham et helt andet sted -- måske i den postmodernistiske Baudrillards hoved?

Dette er nogle af de spørgsmål Rune Engelbreth Larsen prøver at besvare i Matrix og ulydighedens evangelium (gratis).

Jeg er specielt fascineret over, at svarene på de ovenstående spørgsmål nok alle er "nej", og at svaret skal søges et helt andet sted:

Den religiøse dimension i Matrix I-III er en integreret og altafgørende del af handlingsforløbet såvel som af centrale figurers karakter [...]

Kernen i [oprøret i Matrix] kommer dermed til fuld udfoldelse i noget så umiddelbart gammeldags og romantisk som tro, håb og kærlighed.

Tro, håb og kærlighed – "men størst af dem er kærligheden," som Paulus skriver i Første Korinther-brev. I Matrix I-III er der heller intet over og intet ved siden af kærligheden, som den indtrængende og betingelsesløst portrætteres gennem forholdet mellem Neo og Trinity – i en grad, så Neo end ikke tøver med at sætte hele verdens eksistens over styr for at redde Trinitys liv.

I lighed med liberalismen beskæftiger [trilogien] sig [...] overordentlig meget med den enkeltes integritet og personlige frihed kontra (stats)magtens kontrol og formynderi.

Det er [...] mennesket og menneskets centrale placering som unik karakter, hvis individuelle erkendelse har altafgørende indflydelse på opfattelsen og beskaffenheden af verden, som er afsættet i Matrix-trilogien.

Ulydighed bliver et nøgleord i den verden, Neo behersker.

Udfra indholdet vil jeg anbefale denne bog til Matrix-elskerne derude. Teksten har nogle små skønhedsfejl -- stavefejl og gentagelser, men heldigvis ikke så meget. Mest irriterende finder jeg egentlig ord, der kunne have været redigeret bort, enten fordi de fordobler noget, der allerede er sagt, eller gør noget sagt uklart. Eksempel:

Turen til paralleluniverset er jo for så vidt allerede foretaget af publikum som følge af turen i biografen, hvorfor det vel er nærliggende for filmskabere at lade filmplottet udforske dette tema som endnu en kinesisk æske i æsken.

Men som sagt: hvis du kender noget til Matrix, vil du også synes denne bog er guf.

Note: jeg er glad for, jeg havde læst op på hvad postmodernisme er, før jeg læste denne bog.

Skabt: 5. oktober, 2009 - Sidst ændret: 5. oktober, 2009 - Kommentarer (0)