« MogPog'ernes krystalpunkt Nyt om sf-pris, maj »

Null-a's verden

Tags: A. E. van Vogt Analyse Anarkisme Bog Science fiction

Analyse af The World of Null-A, af A. E. van Vogt. Hvilken slags samfund skildres der i bogen?

De ypperste mennesker på Jorden er trænet i null-a. Det betyder bl.a. at de er gode til at se verden som den faktisk er, uden fordomme. (Hvis det kniber at afgøre hvordan verden er, kan man få hjælp fra en af de perfekte og almindeligt brugte løgnedetektorer.) 30 dage om året afholdes spillene i maskin-byen. Mens spillene foregår, er der ikke noget politi i byen, og den eneste beskyttelse er at være medlem af en gruppe: så undgår man sårbarheden ved at gå alene på gaden. Dem der næsten er de bedste til null-a får rigdomme og de gode jobs. Dem der vinder bliver inviteret til Venus.

På Venus er der ingen forbrydelser og intet politi. Dog er der et par detektiver, hvis behovet for opklaring skulle opstå. Alt arbejde er frivilligt, der er ingen regering. Man studerer situationen omhyggeligt, og vælger så en uddannelse, der snart bliver behov for.

Det er spændende billeder det her. Det er dog svært at tage dem seriøst i en røverhistorie, der også har skurkagtige galaktiske imperier og deres agenter, en dårende dame, teleportation, udødelighed og agenter, der tilsyneladende hele tiden skifter side. Og disse elementer synes overhovedet ikke at hænge sammen.

Skabt: 13. maj, 2011 - Sidst ændret: 13. maj, 2011 - Kommentarer (0)