« Ki-anna'en Eliot skrev »

Perfekt weekend med svensk fandon

Tags: Conrep Mats Strandberg Peter Watts Sara B. Elfgren Science fiction

Og så er det vist på tide at fortælle lidt om Swecon/Kontrast 2012.

Generelt:

 • Den korte version: Det her blev et af de der helt perfekte tidspunkter, som jeg kommer til at huske rigtig længe. Ligesom da jeg for 5 år siden besøgte Star Trek The Experience. Der var rigtig, rigtig meget, der var rigtig godt, og ikke ret meget, der var skidt.


Peter Watts, Joe Abercrombie, Niels Dalgaard, Kelly Link, Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren.

 • Det er godt at være (kæreste med en) æresgæst:
  • middag allerede torsdag aften med de andre æresgæster (og med tilpasset mad)
  • ekstra opmærksomhed fra arrangørerne (har I det godt?)
  • betalt hotel, fly og mad, og personlig afhentning i lufthavnen
  • at bo på det hotel der også er også rammen om con'en (superpraktisk, og man spiser morgenmad sammen med andre fans, såsom Stefan Ekman)
 • Con'en var velfungerende, ting skete til tiden, næsten alt klappede, og det var afklaret på forhånd hvilke punkter jeg skulle være med i hvornår, og hvad punkterne skulle handle om.
 • Jeg har grinet, grinet, grinet, og nydt at veloplagte panelister diskuterede spændende emner. En god blanding af underholdning og information.
 • Det er jo altid godt at være afsted sammen med kæresten :-)
 • Hvis jeg selv havde kunnet vælge, ville jeg ikke være taget til con 2 weekender i træk, men det endte (som sagt) med at være overraskende godt.
 • Lad os tage de ganske få missere her: at visse detaljer om god skik og brug for foredragsholdere og panelister kom meget sent ud via mail; at jeg havde rig lejlighed til at snakke med en af æresgæsterne torsdag aften (fordi vi sad ved siden af hinanden), men at jeg af ukendte årsager blev ignoreret; at det printede program først var der fredag 17.00; at et programpunkt, der lød spændende, efter min smag brugte alt for lang tid på det basale (“hvad er definitionen på sf?”); at et panel et stykke tid kom til at handle alt for meget om den panelist, der kom for sent og brugte meget tid på præsentationen af sig selv.

Og så lidt flere detaljer:

 • Torsdag 18.00, et par taxaer blev fyldt med æresgæster & påhæng, og kørte derefter til en skøn middag (dyr, rensdyr og elg, (hundedyr) blåbærjuice og frugtsalat til min “kræsne” gane); det var skønt at hilse lidt på æresgæsterne og lære udvalget bag con'en lidt bedre at kende (såsom Johan og Linnéa Anglemark og Johan Jönsson; Johan 1 var vist den der skaffede æresgæster, mens Johan 2 stod for detaljer i programmet; hvorfor har svensk fandom så manger Johan'er?). Jeg fik et signeret eksemplar af Cirklen af Sara Bergmark Elfgren og Mats Strandberg. Kelly Link med mand og (yderst velopdragent) barn blev der også sludret med.


Dygtig guide og statue af Maria.

 • Fredag 11.00, guidet tour for æresgæster, tilrettelagt af dygtig guide. Der udviklede sig en fredelig kappestrid mellem Danmark og Sverige undervejs, som der tilsyneladende skal, når historisk interesserede skandinaver husker at den ene konge var efter det andet land, indtil den anden konge kom efter det første. Vi så bl.a. domkirken (stor, meget stor, ganske enormt stor, og med mange små sideskibe, fyldt med interessante detaljer), et dissektionsrum (væggene var holdt i farver, der diskret kunne skjule de kropsvæsker, der nu kunne begynde at plaske rundt undervejs, yrk) og et enestående kunstskab (1.000 dimser af forskellig slags, der alle kan rummes på 240 x 120 x 120 cm3, og medvirkede til skaberens konkurs ca. 1630).
 • Fredag 16.00, Squeediskussion: fortæl om noget godt, du har læst/set fornyligt / noget der fik der til at sige squee; jeg anbefalede John Scalzis Redshirts (selvom man ikke må lave sjov med Star Trek ...); andre anbefalede www.bokbloggar.nu (en masse svenske blogs om bøger), Leslie Simons Geek Girls Unite (eller var det netop ikke en anbefaling? -- det var i hvert fald noget om “fangirls, fashionistas, bookworms, indie chicks, craft mavens and other female misfits”), Georgette Heyer (alt, de er alle sammen sjove, men begynd fx med Grand Sophy), og Keith Brookes The Accord (uhm, jeg har glemt hvorfor den blev anbefalet, men jeg har langnovellen af samme navn, så den vil jeg da kigge på).
 • Fredag 17.00, Star Grec: mit eget foredrag om Star Trek og græske guder; foredraget kom til at ligge tæt på den artikel, jeg allerede har skrevet om emnet, og egnede sig derfor ikke så godt som foredrag, faktisk, men alligevel fik jeg henover weekenden 3 begejstrede tilbagemeldinger, det er jo bare skønt.
 • Gad vide hvornår det var jeg sikrede mig et eksemplar af Science fiction så in i Norden? Nå, men jeg fik den i hvert fald, inklusive autograf, og glæder mig til at læse den. ("220 nordiska science fiction-långfilmer, -tv-serier och kortfilmer gjorda mellan 1916 och 2012, med fakta om verken i fråga samt omdömen")
 • Hurtig aftensmad: fantastisk canneloni i hotellets restaurant (dyr men god, hvilket gælder alle måltiderne i den restaurant).
 • Fredag 20.00, interview med Peter Watts, aftensmaden blev prioriteret over dette punkt, så jeg fik ikke starten med, men var alligevel tilfreds med informationsniveauet, foruden at det var sjovt at høre på; det er trods alt manden bag Blindsight, og manden der sad fast ved grænsen til USA.
 • Fredag 21.00, diskussion om nordiske oversættelser, snak med Johanna Vainikainen-Uusitalo og andre fra de nordiske lande, der oversætter fra engelsk; det blev mest oplevelsen af, wauw, jeg er ikke alene.
 • Lørdag 11.00, Science fiction and the future, oplæg: Sf handler ikke mere om fremtiden? Konklusion: jo den gør. Jeg var moderator, Niels var panelist. Som moderator er jeg tilfreds, det gik vist meget godt, alle fik sagt noget, ingen fyldte det hele.
 • Frokost i kaffebar i galleria (center) ved siden af: opvarmet creme cheese bagel, mums.

 • Lørdag 13.00, The short story and the idea: er novellen stadig egnet til at udforske idéen? Jeg blev overrasket over, at jeg var med på panelet fordi jeg er forfatter. Meget kom til at handle om forskellen på noveller og romaner, og da jeg ikke har skrevet nogle af sidstnævnte, måtte jeg padle lidt, men alt i alt gik det vist fint. Senere fik jeg en snak med med-panelisten Karin Tidbeck, der fornylig har fået sf-noveller udgivet på svensk.
 • Lørdag 15.00, Niels holdt tale om at være fan i 30+ år, det var naturligvis glimrende.
 • Lørdag 16.00, Introduktion till steampunk. Vi fik at vide, at “Steampunk is an aesthetic that mixes three features: technofantasy, neo-Victorianism, and Retrofuturism,” eller det påstår Mike Perschon, The Steampunk Scholar, i hvert fald, og den definition har optaget mig siden. Vi så også nogle flotte kostumer og så “dimser” (en mp3-spiller forklædt som noget mere pladskrævende bl.a.).
 • Lørdag 17.00, Research when writing fiction: Niels modererede, alle 6 æresgæster på stribe og derfor interessant og sjovt.
 • Lørdag 18.00, Varför gillar vi när världen går under? Jerry Määttä, han er jo både intelligent og sjov at høre på, yes! Der var klip fra I am Legend og 28 Days After, der lignede hinanden forbløffende meget (begge klip er fra starten af filmen og viser en helt øde storby).
 • Så var det på tide at købe et par sandwiches til Niels og en pizza til mig selv.
 • Lørdag 21.00, fest fordi nogle af æresgæsterne fik udgivet bøger på svensk, det var larmende og lokalet var meget fyldt, så vi trak os hurtigt tilbage på værelset igen.

 • Søndag 10.00, Äkta människor, Gruppdiskussion, blev rigtigt godt, fordi vi snakkede om noget alle havde set og alle havde en mening om; vi var en halv snes stykker og blev styret med sikker hånd af Britt-Louise Viklund.
 • Søndag 11.00, The Contrarians, panel med bl.a. Niels og John-Henri Holmberg. Konklusion: der vil altid være nogen, der er på tværs af den vedtagne holdning, og det er en god ting.
 • Søndag 12.00, Guest of Honour interview: Joe Abercrombie, Ylva Spångberg. Jeg gik til det her for underholdningsværdien, og blev belønnet rigeligt, de var begge sjove at høre på. Det var dog interessant, at Abercrombie blev seriøs, da han kom ned i stoffet: hvordan er det egentlig man skriver intessante og detaljerede karakterer?
 • God tid til frokost: chili i en Taco Bar; chilien var ikke med hakkekød, men store, lækre kødklumper, og der var tilpas chili i, så tungen ikke blev brændt helt af.
 • Søndag 16.30, dead dog party på Pipes Of Scotland, som passede rigtig godt som ramme: der blev ikke alt for fyldt eller alt for larmende, der var små båse til stille og rolig samtale, og plads til at løbe lidt rundt og mingle også. Det blev bare en god afslutning.

Skabt: 16. oktober, 2012 - Sidst ændret: 29. oktober, 2012 - Kommentarer (0)