De Hugo-nominerede kortromaner i 2015 Niels Klim-prisen, årets oversatheds-vindere

De Hugo-nominerede romaner i 2015

Tags: Anmeldelse Ann Leckie Bog Fantasy Hugo-finalist Jim Butcher Katherine Addison Kevin J. Anderson Liu Cixin Science fiction

Anmeldelse af de Hugo-nominerede romaner.

The Dark Between the Stars, af Kevin J. Anderson.

Skitse: En far flygter med sin søn. Fæle kapitalister ignorerer, at deres handlinger har drastiske konsekvenser, selv hans kone tror ikke på hans advarsler. Så nu må de rejse fra truslen i stedet. Splittet er bare endnu en følge af kultur-forskellen mellem dem, hvor han står for en gammeldags metode, hvor personlige forbindelser spiller en stor rolle.

Er det science fiction? Ja da.

Temaer: Bogen er ikke den første i dette univers, så nye læsere skal lige opdateres. Samtidig skal vi lige have startet nogle flere tråde op: test af et nyt skib, revision af historien og et valg. Hvert kapitel er ret kort og slår ned på en ny person, så vi kommer hurtigt godt rundt. Konflikterne virker ret nutidige, grænsende til, at sf-rammen ikke er nødvendig.

Er det godt? De mange tråde er hver for sig så tynde, at de ikke fanger mig. Og så er der gentagelser og skæren ud i pap. Når "halfbreed girl" står 5 gange i et kapitel, så krymper jeg mig. Jeg gav op efter 21 kapitler (af 139). Det irriterer mig, men det kan kun blive til *

The Goblin Emperor, af Katherine Addison.

Skitse: En søn får besøg af en budbringer. Din far er død. Du skal være den nye kejser. Sønnen kaster sig ombord på budbringerens luftskib og skynder sig til hovedstaden. "Fætter" tager med. Der er allerede gået politik i arvefølgen. Nå ja, og far var elver og mor var goblin.

Er det science fiction? Noget fantasy-steampunk.

Temaer: Maia er vokset op langt fra hoffet, og var ikke afdødes ældste søn, så der er noget at vænne sig til. Og alle har tilsyneladende planer for kejserdømmet, der ikke inkluderer arvingen. "Fætter" har været forfærdelig at omgås. Livet har været fattigt. Og så står man pludselig der, i kostbare klæder og med stor magt. Nogle regler bliver brudt i uvidenhed, andre fordi de virker meningsløse, og det er hoffet heller ikke begejstret for. "Fætter" er pludselig ens undersåt, og det er vigtigt ikke at udnytte situationen til personlig hævn. (Meget storsindet, når man kender ham som en bølle. Faktisk, hvordan undgår man selv at blive en bølle? Måske ved at være opmærksom på, hvornår man går for langt, egentlig burde sige undskyld, selvom en kejser jo aldrig må indrømme en fejl.) Det er vigtigt ikke at handle meget forkert i uvidenhed. (Det lykkes ham vist.) Et stykke henne i bogen er det nye liv lidt blevet hverdag, og der er tid til at fokusere ekstra på, om riget skal have en ny bro, om kejseren skal have en kone, og om farmands død var et uheld. (Eller var det "socialister"?) Og så er det vigtigt at slå fast, at en ny kejser også er en frisk start.

Rigtig mange egennavne har 5 stavelser, og jeg løber rundt i hvad der er hvad. Intime samtaler blandt slægt og venner afvikles i den entalsform, der ikke længere findes på engelsk, og der er også andre islæt af gammeldags sprog. Både elvere og gobliner (og blandinger, som der er en pæn andel af) udtrykker sig også med ørerne, der går op og ned.

Maia synes, at kvinder kan andet end at føde børn. Til gengæld er bøsser unaturlige. (Men lesbiske er okay?) Der er magi i verden, men også damp og luftskibe. Moden er, at religion er gammeldags, men Maia mediterer selv. Han kæmper også for at få venner af en slags. (Jeg ville også anbefale, at han fik en terapeut.)

Er det godt? Det her var en bog, jeg læste hurtigt, fordi jeg var spændt på hvordan den ville falde ud. At den usandsynlige arving havner på tronen, er jo lidt eventyrligt, men derfra og frem finder jeg bogen yderst troværdig. ***

The Three-Body Problem, af Liu Cixin.

Jeg har anmeldt bogen andetsteds, så det her bliver meget kortfattet. I Kina er der mystiske mennesker, der foretager sig mystiske ting, med meget store radioer. Mysteriet omfatter historiske vingesus. Det er bestemt sf. ***

Sammendrag: Jeg har ikke adgang til de 2 sidste romaner i deres helhed. Den ene (Ancillary Sword, Ann Leckie) er en fortsættelse til vinderen fra sidste år, så den er jo nok meget god. Den anden (Skin Game: A Novel of the Dresden Files, Jim Butcher) er beslægtet med et bind 1, jeg har læst, men ikke syntes var specielt fantastisk, så den er jo nok middelgod. Kun Butcher og Anderson kom til via hundehvalpe, og det passer desværre fint med min hypotese, at hundehvalpe ikke har fået kvalitet på banen. Liu, Addison, Leckie, bliver vist min top 3.

Skabt: 24. juni, 2015 - Sidst ndret: 24. juni, 2015 - Kommentarer (0)